У пиріжках все повинно бути чудово: і зовнішність, тобто тісто, і вміст. Виїхати за рахунок чогось одного не вийде: доведеться або начинку виколупувати і тішитися оболонкою з тесту, або знову ж таки виколупувати начинку і задовольнятися лише нею. Але у всіх свої уявлення про гармонію тесту з начинкою, не говорячи вже про те, як варіабельна і різнолика ця гармонія. У пошуках чергового її обличчя я виявила чудове тісто, яке для зручності називатиму «гарячим». Ідеально поєднується з силою-силенною несолодких начинок. Зокрема для м'ясного фаршу, щедро присмаченого прянощами. Технологія підглянена у Рейчел Аллен, але я адаптувала рецепт, причому в декількох варіантах.
Коротко про технологію: вершкове масло треба розтопити у воді, довести суміш до кипіння і з'єднати з мукою; гаряче тісто небагато остудити, на півгодини помістити в холодильник, а потім розкотити. Дуже просто і швидко, вам сподобається!
А зараз докладніше.
Інгредієнти:
Для тіста (приблизно на 12 пиріжків):
*
70 г вершкового масла, нарізаного кубиками
*
1/2 стакана води
*
1 + 1/3 стакана муки
*
щіпка цукру
*
щіпка соли
Для змазування:
*
1 яйце, збите вилкою
Для начинки:
*
1 ч. л. насіння коріандру
*
1 ч. л. насіння гірчиці
*
1 ст. л. оливкового масла
*
1 ст. л. вершкового масла
*
1 велика цибулина
*
1-2 зубчики часнику
*
1-2 гілочки тімьяна
*
200 г індичого фаршу (можна яловичого, можна змішаного)
*
1 ст. л. томатної пасти
*
1-2 ч. л. гірчиці
*
1 ч. л. вустерського соусу (Worcestershire sauce)
*
сіль, свіжомелений червоний і чорний перець
*
2-3 ст. л. нарізаної петрушки
Спосіб приготування:
Як приготувати тісто.
Просіяти в миску стакан муки, перемішати з сіллю і цукром.
У невелику каструльку налити воду, додати шматочки масла і поставити на помірний вогонь. Час від часу помішувати, поки масло повністю не розтане. Довести до кипіння і відразу вилити в миску з мукою.
Швидко перемішати дерев'яною ложкою або лопаткою, додати муку, що залишилася, і знову перемішати.
У вас повинна вийти гладка м'яка і однорідна маса.
Збираєте її в кулю і викладаєте його в тарілку, присипану мукою.
Рукою розплющте кулю на тарілці і дайте постояти хвилин 15-20. Оберніть тарілку з тестом харчовою плівкою і відправте до холодильника на півгодини.
Тим часом можна зайнятися начинкою, якщо ви не приготували її раніше.
Як приготувати начинку
Семена коріандру і гірчиці прожарите на сухій сковороді, остудите і подрібните в ступці.
Сковороду поставте на вогонь і нагрівайте оливкове і вершкове масло. Додайте нарізаний дрібними кубиками лук, гілочку темьяна, посипте меленими прянощами і пасеруйте до прозорості лука. Додайте дрібно нарізаний часник, перемішайте.
Додайте фарш і обсмажуйте хвилини 2, потім додайте томатну пасту, вустерський соус і гірчицю. Перемішайте і продовжуйте обсмажувати, постійно перемішуючи, до готовності фаршу. Заправте сіллю і меленим перцем на смак. Зніміть сковороду з вогню, видаліть гілочки тімьяна, додайте петрушку і остудіть начинку.
Тепер, коли начинка готова, пора повернутися до тесту.
Як з ним працювати
Викласти з тарілки на присипану мукою поверхню (для зручності можна розділити на дві частини). Тісто зверху припорошити мукою (качалку теж) і розкотити в пласт завтовшки приблизно 3 мм.
За допомогою виїмки для печива або стакана вирізувати з тесту кухля діаметром 11 див. (Обрізання додайте до тесту, що залишився.)
На кожен кружок викласти по повній столовій ложці начинки. Змастити краї збитим яйцем і щільно з'єднати.
Защипати так, як ви звикли (можна вилкою), і викласти на деко, накрите пекарним папером.
Змастити пиріжки збитим яйцем.
Так само розкотити другу частину тесту і наліпити пиріжки.
Випікати в духовці, заздалегідь нагрітій до 210 градусів, приблизно 15-20 хвилин, поки пиріжки як слід не зарум'яняться.
Злегка остудите – і насолоджуйтеся. Ароматна соковита начинка в чудовій оболонці з тесту.
Це тісто прекрасно поєднується і з начинкою з капусти. Зміталися з тією ж швидкістю, що і пиріжки з м'ясом.
СМАЧНОГО!